FabLab med Fritidslärarstudenter

Vi har fått en unik möjlighet att tillbringa en dag i FabLab i Sliperiet på Konstnärligt Campus 17-18/2. FabLab står för Fabrication Laboratory och är en miljö med fokus på skapande och innovation och för att vara där krävs inte någon tidigare bakgrund inom design och tillverkning. FabLab kan sägas vara en mötesplats mellan traditionellt hantverk och modern digital teknik.

Typiska verktyg i ett FabLab är 3d-skrivare och laserskärare men här finns också möjlighet att jobba med diverse elektronik (t ex Arduino) och med ”smarta textilier” i stick- och symaskiner.

Framförallt inom biblioteksvärlden har ett intresse för s.k makerspaces växt fram på senare år. Ett makerspace är en miljö motsvarande FabLab men med den skillnaden att FabLab är ett koncept som behöver följa vissa verksamhetsmässiga riktlinjer från M.I.T som äger varumärket.

Inom fritidshemmets verksamhet ser vi ett ökat intresse för att möta den digitala världen och vi ser idag gott om exempel där barn lär sig skapa spel och interaktiva berättelser i programmet Scratch (också från M.I.T). I många länder (däribland Sverige) diskuteras nu hur barn och ungas digitala förmågor ska utvecklas bortom att hantera Office-paketen. Nyckelbegrepp i detta arbete är ”datalogiskt tänkande”.

Rekommenderade resurser

Bakgrundsinformation

Presentation

Lisa Sällvin (MIUN, Sundsvall) – hoppa fram till 1:01:30

Exempel på makerspaces i skolan

Arbetsuppgift

Er uppgift består i att i grupp utforma ett brädspel. Ni väljer själva om ni vill skapa en egen variant av ett befintligt brädspel (t ex Fia, Schack, Kinaschack etc) eller om ni vill utforma såväl spelidé som spelplan och pjäser.

Till stöd i processen har ni er egen fantasi (!) och den utrustning som finns att tillgå i FabLab.

Vid introduktionen till lokalerna onsdag 17/2 kl 14 kommer ni att få en större förståelse för vilka möjligheter som finns. Efter introduktionen kommer ni få tillfälle att fundera tillsammans i grupp om hur ni ska ta er an torsdagens arbetspass.

På Pinterest finns en pinboard med mängder av länkar om att tillverka ett eget brädspel

Förberedelse – att ta med till på torsdag

 • Dator
  För att arbeta i miljön krävs en del program. Allt utrustning som krävs finns att tillgå på FabLab men det kan underlätta att ha med sig egen dator. Vi utgår från fri programvara som finns till såväl Windows som Mac OS X, några finns även till Ipad. Det är bra om det finns några datorer per arbetsgrupp.
 • Kamera/mobil
  Ta också med något att fotografera med, gruppens arbetsprocess ska dokumenteras. Vi räknar med att minst en gruppmedlem har en mobiltelefon med bra kamera.
 • Pennor
  Kanske några bra pennor att illustrera med (se exempel nederst)
 • Modellera
  Om någon har modellera, ta med den!

Programvaror

För att arbeta med utrustningen i FabLab krävs en del programvara och man kommer väldigt långt med gratisprogram. Installera gärna Inkscape och några av programmen i 123D-serien innan torsdag.

Designverktyg

 • Inkscapehttps://inkscape.org/en/
  Illustrationsverktyg i 2D (vektorgrafik)
 • Autodesk 123D App Familyhttp://www.123dapp.com
  En serie av olika program som låter dig skapa och manipulera 3d-objekt. Här finns också tillgång till färdiga 3d-modeller.

Exempel på arbetsflöde med ovan nämnda program

Designa med papper och penna

Hitta till Sliperiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s